Mićo Martić Facebook
Mićo Martić Facebook

Senzacija na Euru: Mićo Martić odveo debitante iz Finske u četvrtfinale, Talijani idu kući (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 2min | pet. 28.01.22. | 20:12

Hrvatski trener je sa skandinavskom selekcijom kreirao najveće iznenađenje u povijesti EP u futsalu

Futsal reprezentacija Finske igrat će u četvrtfinalu Eura koje se igra u Nizozemskoj, to je samo po sebi senzacionalna vijest, a za nas je dodatno važna jer na klupi ove skandinavske države sjedi Mićo Martić, najbolji hrvatski futsal trener. Finci su za prolazak u četvrtfinale pobijedili Sloveniju s 2:1 što je bilo neočekivano s obzirom na tradiciju i kvalitetu naših zapadnih susjeda.

Svi ključni trenuci događali su se u završnih deset minuta dvoboja u Amsterdamu. Finska je povela golom Jyirkiainena u 33. minuti, Slovenci su odmah odlučili igrati s vratarom – igračem što je u 35. minuti iskoristio finski vratar Savolainen, nekadašnji čuvar mreže šibenske Crnice. Bio je Savolainen odličan na vratima, zaustavio niz udaraca Slovenaca i onda im još postigao gol. U završnih pet minuta Slovenija je morala maksimalno riskirati s igračem-vratarom, za prolaz dalje trebao im je bod, ali  uspjeli su tek smanjiti u 38. minuti preko Hozjana.

Finska obrana na čelu sa Savolainenom izdržala je sve napade do kraja utakmice.  Ovo je Finskoj prvi nastup na Euru i naravno daleko najveći uspjeh u povijesti, do prije 20 godina futsal je bio gotovo nepoznat sport u državi kojom dominira hokej i skijaški skokovi. Izbornik Martić preuzeo ih je 2013. godine te ih vinuo do rezultata koje nisu mogli ni zamisliti. Uz Martića u stožeru finske reprezentacije je i mladi liječnik Martin Nonković, inače futsal vratar koji nastupa u 2. HMNL jug, a poznat je ljubiteljima futsala u Splitu i Zadru.

Koliko je uspjeh Finske senzacionalan svjedoči podatak da su se od Eura oprostili Talijani, jedna od najuspješnijih nacija u povijesti futsala natjecanje je završila na posljednjem mjestu skupine B nakon što je danas poražena od Kazahstana s 4:1. Kazahstanci su osvojili prvo mjesto, Finska drugo što ih vodi u četvrtfinale, a sutra ćemo doznati hoće li im se pridružiti Hrvatska koja igra sa Slovačkom.

 



Tagovi

Futsal Euro 2022Italijafinska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti